Начало
За Нас
Вилата
Селото
Плажове
Галерия
Цени
Контакт/Резервации

СЕЛОТО

Това е ​Камен бряг за нас. А какво е, или би било, за Вас? 

 

Камен бряг е не просто обичайната ваканционна дестинация. През последните две десетилетия селото ни се превърна в символ на един по-различен начин на живот и почивка...

Добре дошли в Камен бряг! В нашето китно село на брега на Черно Море ви чака уникална атмосфера и енергия. Само на десет минути от Вила Яйла се намира известния национален природо-археологически резерват "Яйлата", известен със своята флора, фауна и археологически разкопки.
Високите вертикални клифове са причина това място да остане почти непокътнато през годините. Единственият път е тясна пътечка, криволичеща между високите скали. Непокътнатите зелени полета, осеяни с божури и макове заршват внезапно при високите морски скали, посрещали хиляди години вълните на бурното море. По клифовете забелязваме и голям брой пещери. Повечето от тях са ясен знак за наличието на древно пещерно селище в района.
Село Камен бряг е без съмнение букет от природа, история, култура и еко-туризъм. Нашето село е мястото което търсите за да избягате от гъсто-населените бетонни туристически комплекси. Единствено тук от Камен бряг до Дуранкулак и по най-южния ни черноморски бряг може пълноценно да се отдадете на тишина, спокойствие, кристално-чиста морска вода, екологична храна и незабравими мигове.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

"Радвам се, че съм малка част от тази страхотна традиция, наречена Джулай Морнинг"

Джон Лоутън, вокалист на Юрая Хийп"Ние сме малка община, но със значителен брой исторически, природни, културни и всякакъв вид забележителности"

Цонко Цонев,  кмет на община Каварна

МУЗИКА И КОНЦЕРТИ

​Камен бряг е популярен с отбелязването на ежегодния Джулай Морнинг рок фестивал. В България традицията Джулай е своеобразно ехо от ерата на хипитата, датираща от 80-те, или може би 70-те години на 20 век. Стотици, все още живеещи с духа на протеста, във времето което не позволяваше свобода на мисленето и начина на живот, се събират на брега за да посрещнат първите слънчеви лъчи на 1 юли. Незабравимата песен "Джулай Морнинг" от 1971 на британската банда Юрая Хийп е основния рефрен на фестивала. Това парче почти ежегодно се изпълнява на място от вокалиста на групата Джон Лоутън. 

 

 

При специални случаи, най-вече празници, администрацията в селото организира и фолклорни концерти. Те задължително са с участието на местната формация за автентичен фолклор Каменбряжките баби. С гордост може да кажем, че нашите баби (и един дядо) са познати вече в България и Европа. От 2007 г. досега групата е взела участие в над 20 национални и международни фестивала, най-значимият от който се проведе по поречието на река Дунав от Австрия до България.

СКАЛНО КАТЕРЕНЕ
Село Камен бряг е най-значимата дестинация за Deep Water Solo (DWS) катерене в България според уебсайта ClimbingGuideBg.com.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Посетете страницата Плажове за да откриете повече интересни места

Огънчето в Камен бряг. Вечното огънче.
ВЕЧНОТО ОГЪНЧЕ В КАМЕН БРЯГ

Вечното огънче е една от най-странните, и същевременно, интересни забележителности на селото. То напомня за добива на газ в миналото, един непресъхващ източник, който поддържа горенето, независимо от сезона и климатичните условия. Често се използва от почиващите в палатки, като барбекю и място за среща, и разговор. Огънчето заема централно място при отбелязването на фестивала Джулай морнинг, като е считано за култово сборище на хард-рок ентуасиастите. За съжаление няколко трагични инцидента през последното десетилетие наложиха преместването му на 20 м. в посока селото. Посещението на това място е абсолютно препоръчително, но бъдете много внимателни на каква дистанция от брега се придвижвате.   

Yellow House on Airbnb.com